До уваги виробників насіннєвого матеріалу Порядок узгодження розташування насінницьких посівів

З метою отримання якісного насіннєвого матеріалу при вирощуванні перехреснозапильних сільськогосподарських культур необхідно дотримуватись норм граничної просторової ізоляції від інших видів, сортів та гібридів перехреснозапильних культур.

Попередній посів на даному полі повинен бути цілком сумісним з виробництвом насіння відповідної культури. Інтервал часу та попередники повинні гарантувати відсутність засмічення посіву даної культури самостійними рослинами (падалицею) попередньої культури, що може стати джерелом погіршення сортових якостей насіння та поширення шкідливих організмів. Посіви повинні бути чистими від бур’янів та якомога мінімально уражені хворобами, особливо інфекційними, на протязі усієї вегетації рослин.

Норми просторової ізоляції регулюються документами ОЕСР, Директивами ЄС та «Положенням про нормативи якості насіння зернових культур» Київ – 2015».

Відповідно до статті 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва зобов’язані дотримуватись вимог щодо збереження сортових і урожайних властивостей сорту, в тому числі шляхом дотримання граничних норм просторової ізоляції.

Порядок узгодження розташування посівів затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 року за № 365.

Для отримання права на перевагу при розташуванні насінницьких посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління), суб’єкти насінництва та розсадництва не пізніше 01 березня року, в якому здійснюватиметься посів, подають до відповідних територіальних органів Держпродспоживслужби план-схему розташування насіннєвих посівів.

Суб’єкти насінництва та розсадництва мають права на перевагу при розташуванні насінницьких посівів перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.

Підставою відмови узгодження план-схеми розташування насіннєвих посівів є не включення виробника насіння і садивного матеріалу до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45