Оперативні новини

23.02.2022

Проблемні питання впровадження HACCP в закладах освіти

18 лютого 2022 року спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Новопсковського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проведено нараду з представниками відділу освіти Білолуцької селищної ради, директорами, медичними працівниками, кухарями та особами, відповідальними за організацію харчування дітей в закладах освіти Білолуцької селищної ради.

23.02.2022

Щодо дотримання санітарно-гігієнічних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти Білолуцької селищної ради

18 лютого 2022 року фахівцями Новопсковського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проведено нараду з керівниками, кухарями закладів загальної середньої та дошкільної освіти Білолуцької селищної ради з питань санітарно-гігієнічних вимог до організації харчування дітей та забезпечення безпечності та якості харчування у закладах освіти.

22.02.2022

Щодо моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки» за січень 2022 року

За результатами проведення зазначеного моніторингу проаналізовано більше 4 тисяч цін по 218 торговим назвам лікарських засобів у 35 аптечних закладах за відповідною інформацією, яку надали 3 суб’єкта господарювання.

18.02.2022

Триває декларування!

Головне управління нагадує, що з 01.01.2022 до 31.03.2022 триває кампанія електронного декларування осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також осіб, які для цілей Закону України «Про запобігання корупції» прирівнюються до них.

Поради щодо профілактики поширення кишкових інфекцій

Основними причинами виникнення спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь є порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Восени із появою великої кількості овочів, фруктів та ягід зростає рівень споживання цих харчових продуктів. Перед вживанням їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
  • зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купуючи будь-які продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • утримуватися від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не використовувати для пиття, приготуванн яїжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувати мити руки з милом і обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте, що хворобу легшее попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!

Приймальня
(06452) 6-80-15
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45