Сучасні та майбутні загрози в лісах сходу та півдня України

Останнім часом в українському медіапросторі з’явилася велика кількість публікацій на тему масштабного знищення лісів та лісових насаджень на сході та півдні нашої країни в наслідок інтенсивних бойових дій та спричинених ними лісових пожеж. Масоване застосування артилерії та ударної авіації в лісах спричиняє фізичне знищення рослин та лісові пожежі, які в посушливу погоду можуть знищити великі площі лісу.

На тлі широкомасштабних бойових дій та фізичного знищення лісів  лісовими пожежами ми забули за біологічну загрозу яка поступово та приховано набирає обертів. Фізично поламані вибухами та снарядами дерева, пошкоджені вогнем, ще й пригнічені сучасними отруйними  вибуховими речовинами та продуктами їх горіння рослини є найбільш бажаним об’єктом для заселення та розповсюдження небезпечних шкідників лісу.

Найнебезпечніші шкідники лісу, особливо стовбурові, в першу чергу заселяють пошкоджені при пожежах дерева. 30 видів таких шкідників внесено до «Переліку регульованих шкідливих організмів», що мають карантинне значення для України. Найбільш агресивними у лісових насадженнях, ослаблених пожежами є: шестизубий короїд, малий сосновий лубоїд, чорний сосновий вусач, синя соснова златка, верхівковий короїд, златка згарищ. 

Вперше в Україні карантинний режим по ясеневій смарагдовій вузькотілій златці (Agrilus planipennis) було встановлено12 вересня 2019 року  після виявлення факту проникнення цього карантинного шкідника до Луганської області, а в подальшому і до Харківської. Златка знищує дерева ясена пенсільванського та ясена звичайного в природніх та штучних лісах, захисних лісових смугах на землях аграрного призначення, в заповідниках і заказниках та навіть в лісопаркових зонах  населених пунктів. Карантинна зона розповсюдження златки за три роки збільшилася з 13,3 га у 2019 році до 1000,05 га станом на 01 січня у  2022 році та пролягала як раз по лінії бойового зіткнення від кордонів з рф в районі населених пунктів Тополі - Троїцьке, вздовж лінії Сватово, Кремінна, Рубіжне та завширшки близько 80 км на схід до Марківки та Новоайдару.

До лютого 2022 року на території лісового фонду в ДП «Білокуракинське лісомисливське господарство», ДП «Старобільське лісомисливське господарство», ДП «Сватівське лісомисливське господарство», ДП «Біловодське лісомисливське господарство», ДП «Новоайдарське лісомисливське господарство» під контролем спеціалістів Держпродспоживслужби було проведено знищувальні заходи у понад 90% вогнищ ясеневої смарагдової вузькотілої златки.

Через активні бойові дії та окупацію більшої частини Луганської області фітосанітарні заходи з локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів не здійснювалися, доступ до площ лісових насаджень та природних лісів співробітникам Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області унеможливлений через загрозу їх життю та здоров'ю.

На території російської федерації розповсюджені карантинні організми  які належать до вусачів роду Monochamus, що  внесені до Переліку регульованих шкідливих організмів А-1 «Карантинні організми, відсутні в Україні». Потрапляння даних видів вусачів на територію лісів Луганської області, пошкоджену війною та пожежами призведе до їх значного розповсюдження та накладення у повоєнний період карантинного режиму на значну територію лісового фонду, що тягне за собою значні економічні збитки у вигляді заборони експорту деревини з України до більшості країн ЄС.

Відсутність санітарних заходів в лісах та лісових насадженнях, або несвоєчасне їх проведення призведе до масового розповсюдження небезпечних шкідників на значних територіях лісового фонду області, створення резервацій таких шкідників, які негативно вплинуть на санітарний стан здорових лісових насаджень Луганської області та в цілому в східних регіонах України.

Після завершення бойових дій та деокупації східних регіонів перед спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській гостро стане питання швидкої та якісної організації обстежень території Луганської області, особливо територій, де було запроваджено карантинний режим, з метою встановлення повної картини фітосанітарного стану лісових біоценозів та здійснення невідкладних фітосанітарних заходів з локалізації та ліквідації вогнищ карантинних організмів.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45